pocinčani limovi

IZ NAŠE PONUDE OBOJENIH METALA CINKA IZDVAJAMO:

—   pocinkovani limovi
—   pocinkovani perforirani limovi
—   pocinkovane trake
—   trake za uzemljenje
—   cinkotit limovi
—   cinkotit trake

Cink je hemijski element koji u periodnom sistemu elemenata nosi oznaku (Zn). Spada u grupu neplemenitih metala. Čisti cink je srebrnobele boje dok je cink (komercijalni) sjajni metal koji je plavkastobele boje. Presvlači se slojem oksida ili karbonata i dobar je provodnik električne struje, na vazduhu je tvrd, a pri sobnoj temperaturi dosta krt i lomljiv. Iznad 200°C je toliko krt da se može mrviti u prah. Tačka topljenja cinka je na 908,5°C.

Cink lako reaguje sa sumporom, otapa se u jakim lužinama i burno reaguje sa metalnim oksidom. U metalurgiji se koristi se izlučivanje drugih metala iz otopina (s obzirom da izlučuje većinu teških metala). Koristi se kao sastojak legure bakra, aluminijuma i magnezijuma. Nalazi se na prvom mestu u obojenim metalima po raznovrsnosti upotrebe. Cink se koristi prilikom izrade delova motornih vozila, u izradi kućanih aparata, u proizvodnji mašina, kao i u elektrotehnici. U građevinskoj industriji koriste se velike količine cinka za zaštitu metala od korozije. Na pocinkovanim površinama cink služi kao anodna zaštita (cink je manje plemenit metal, i zato se otapa umesto gvožđa).

Cinkov oksid (ZnO)
je najznačajniji spoj cinka. Najviše se koristi u kozmetičkoj industriji.
Cinkov hlorid (ZcC12) se koristi u metalurgiji kao sastojak smese za otapanje metalnih oksida, za pocinkovanje, konzerviranje železničkih pragova, kao i sastavni deo paste za lemljenje metala.
Postoji još puno oblika upotrebe cinka, a neki od njih su: za izradu igračaka, u pirotehnici, za laboratorijsku proizvodnju vodonika, za ambalažu itd.

pocinčane trake